Affären Assange: “En ny åklagare vore önskvärd”

SWEDHR Research & Reports. Vol 2., N° 53, 22 September 2016

en-ny-a%cc%8aklagare-beho%cc%88vsAv Dr. Leif Elinder, medlem i Swedish Doctors för Human Rights 

Sveriges åklagarmyndighet har meddelat att Julian Assange kommer att förhöras den 17 okt. på Ecuadors ambassad i London. Överåklagare Ny – som lett förundersökningen i sex år – säger att “det är positivt att utredningen… nu förs framåt”. Hon har tidigare underlåtit att förhöra Assange i London och Assange har inte velat komma till Sverige, då han fruktat en utlämning till USA.

Frågan som åklagare Marianne Ny söker nå klarhet i är om Assange under en kärleksnatt i aug. 2010 genomförde ett tredje samlag utan samtycke. I polisprotokoll från 26 aug. 2010 står följande: ”De somnade (efter samma natt två tidigare samtyckta samlag) och hon vaknade av att hon (åter) kände honom tränga in i henne”. Hon frågade efter kondom. Assange svarade undvikande. ”Han var redan inne i henne och hon lät honom fortsätta.”

Om Assange vid förhör röjer att hans partner sov då det tredje samlaget genomfördes, finns grund för ett åtal för ”våldtäkt” – om Assange gör trovärdigt att hans partner var vaken, finns inget brott.

Assange har varit frihetsberövad i husarrest och sedan inlåst som asylflykting på Ecuadors ambassad i sex år.  Tanken att åklagare Ny nu ska nå klarhet i om Assanges partner sov eller halvsov är absurd. Bara polisbevakningen har kostat skattebetalare 160 miljoner kronor.

Är Assanges fruktan för en utlämning trovärdig? Döm själva. Vad gäller frågan om utlämning så har svensk praxis de senaste femton åren varit att bifalla nästan alla utlämningsframställningar som USA framfört. I USA utpekas Assange som ”terrorist”. Det pågår fortfarande en hemlighetsstämplad brottsutredning mot honom. Ecuador har begärt att Sverige ska erkänna landets asyl och inte utlämna Assange till USA. Sverige vägrar.

I sept. 2014 tillkännagavs att Sverige tilldelat den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden ett alternativt fredspris. Röster höjdes för att Snowden skulle få komma till Sverige för att ta emot priset. Men professorn i internationell rätt vid Stockholms universitet – Said Mahmoudi – varnade honom. Han bedömde risken för en utlämning till USA som alltför stor. Han påminde, dels om hur Sverige efter amerikanska påtryckningar (2001) utlämnade två asylsökande egyptier till Egypten där de torterades, dels om hur USA med sin makt tvingade ett flygplan med Bolivias president Evo Morales att landa i Österrike där planet genomsöktes då man misstänkte att Snowden fanns ombord.

En FN-panel fastslog i feb 2016 att Assange var ”godtyckligt frihetsberövad i strid mot internationell rätt.

J Assange, C Manning, E Snowden är tre whistleblowers som demaskerat makten. Endast Snowden lever ett normalt liv pga att han oavsiktligt råkat befinna sig i Moskva när USA begärde en utlämning.

Fallet Assange har väckt internationell uppmärksamhet. En erfaren åklagare – Eva Finné – lade ned ärendet redan aug 2010. Rolf Hillegren, f d kammaråklagare, menar att det handlar om en rättsskandal som vanärar vårt land.

En ny åklagare vore önskvärd.

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *